Nyelvtanulás másképp: így sajátítsd el az idegen nyelveket!

bolygato 2021. június 10. 10:11
Balla Anita

Közeleg a nyelvvizsga időpontja? Nem válnak be a hagyományos módszerek? Hiába tanulsz nem ragad rád az anyag? Eleged van a magánórákból? Vagy csak szimplán könnyedén szeretnél idegen nyelvet tanulni? Akkor megnyugtatlak, ez a cikk neked szól és mindenkinek, aki a nyelvtanulás folyamatában van.

Mint az életben sok minden, úgy a nyelvtanulás is fokozatosan, lépésről lépésre építhető fel és sajátítható el, nem kevés befektetett energiával, de idővel a sok munka és idő meghozza a várt eredményt. Legyen az egy felsőfokú nyelvvizsga, érettségi, társalgási szinten való eligazodás vagy anyanyelvi szinten való elsajátítása az adott idegen nyelvnek.
Sokszor hallhatjuk, hogy ahhoz, hogy jól beszéljünk, egy adott nyelvet nyelvérzékre van szükség, anélkül semmi esélyünk sincsen. Ez azonban nem feltétlenül van így.

Az elején szeretném tisztázni, hogy nem vagyok sem nyelvtanár, sem nyelvész, én is tanuló vagyok, jelenleg is angolul, spanyolul és portugálul tanulok és van még hova fejlődnöm. Ezek az én bevált módszereim arra, hogyan legyünk hatékonyak, hiszen nem csak a padban ülve lehet tanulni, hanem számos szórakoztatóbb módja van a nyelvtanulásnak.

Legelőször is nagyon sokat jelent, ha igazán szeretjük az tanult nyelvet vagy van valamilyen kitűzött célunk vele. Akár a nyelv hangzása, dallamossága, kultúrája miatt, vagy terveinkben van egy külföldi utazás vagy szimplán több nyelven szeretnénk hallani a világról, ezáltal is tájékozottabbnak lenni. Lássuk is azokat a tippeket!

1.Szókincsbővítés

A nyelvek alapja a szótanulás, újabb és újabb szavak megismerése, megtanulása és használata. Azonban nem csak szavakat kell tudnunk, hanem kifejezéseket és ezeket jól összerakva kell mondatokat alkotnunk, hogy egybefüggő, követhető és értelmes legyen az általunk beszélt vagy írt szöveg. Erre viszont az unalmas és nem minden esetben hatékony magoláson kívül számos lehetőségünk van. Könnyedén összeköthető a tanulás a szórakozással, filmeket és sorozatokat nézhetünk eredeti nyelven, miközben szavakat jegyzetelhetünk ki, így ráadásul a hallásértésünk is sokat fejlődik. Emellett mindenki hallgat zenéket, amelyek szövegét hallgatva szintén új kifejezésekkel gazdagíthatjuk szótárunkat. Sok alkalmazás, weboldal is a segítségünkre lehet, mint például a sokak által ismert Duolingo, illetve a Quizlet és az Anki appok, amelyekben saját szókártyákat alkothatunk és könnyedén kikérdezhetjük saját magunkat. Ami számomra nagyon tetszik bennük, hogy a szavakat tetszőleges sorrendben dobja fel, így biztosan hatékonyan tudjuk megtanulni a szavakat. A Duolingo alkalmazást inkább a kezdőknek ajánlanám, hiszen az alapoktól kezdi el tanítani a kiválasztott nyelvet.

2. Nyelvtan, szövegalkotás és -értelmezés

A szókincsünk mellett a szövegértés és nyelvtan használat is nagyon fontos, amelyeket bármilyen nyelvről is legyen szó, a legkönnyebben olvasással fejleszthetők. Kezdetben akár gyerekkönyvek olvasásával ajánlott kezdeni, hiszen azoknak sokkal egyszerűbb a nyelvezete, majd később a klasszikus irodalmi regényeket érdemes olvasni, ha igazán szofisztikáltan megalkotott szövegre vágyunk. Persze nem feltétlen szükséges regényeket olvasni, a napi hírek olvasása is ugyanúgy hatásos lehet. A fejlődéshez még az is hozzájárulhat, ha mobilunk alapértelmezett nyelvét átállítjuk a tanult nyelvre.

3. Hallásértés

Annak érdekében, hogy minél könnyebben értsük meg mit és miről is beszélnek körülöttünk, érdemes anyanyelvű embereket hallgatni. Ezt megtehetjük úgy, hogy közösségi oldalakon követünk be hírességeket, akik napi szinten posztolnak tartalmakat, amiket mi örömmel hallgathatunk. Illetve már vannak külön erre a célra létrehozott YouTube és Podcast csatornák, amiket főzés, takarítás vagy vezetés közben is hallgathatunk. Na és persze a legjobb mód a zenehallgatás. Nem olyan régen rátaláltam egy oldalra, ahol rengeteg nyelv közül választhatunk és hallgathatunk bármely témában, akár híradót, rádióműsort vagy podcast műsort. Tunein.com oldalon bárki keresgélhet kedvére a lehetőségek között.

4. Beszédkészség

Szerintem nem hazudok, ha azt mondom, sokan küzdenek az idegen nyelven való megszólalással, beszéddel. Én is sokáig szorongtam megszólalni, mivel bennem volt egy gát, hogy mi van, ha elrontom, nem jól mondom, nem jut eszembe a szó, lefagyok stb. Erre szerintem nagyon jó módszer, ha először csak magunknak beszélünk például kisebb témákról, hogy milyen volt a napunk, mit fogunk csinálni stb. Emellett a hangos olvasás is segíthet, nem csak a beszédkészségünkben, hanem a kiejtést is gyakorolhatjuk. Illetve ezt én nem próbáltam ki, viszont hallottam, hogy bevált módszer az is, ha videóra felvesszük miközben beszélünk gyakorlásképpen. Akik nyitottabbak, azoknak szintén számos oldal van, amelyeken külföldi, anyanyelvű emberekkel vehetik fel a kapcsolatot és beszélgethetnek hangüzenetben vagy videó híváson keresztül, így barátokra is szert tehetnek. Ilyen oldalak: Italki, HelloTalk, Polyglotclub.com, Interpals.net

5. Gyakorlás

A hagyományos, illetve ezekkel a kicsit szórakoztatóbb módszerekkel igazán látványos fejlődésen mehetünk keresztül és sokat javulhat nyelvtudásunk. Azonban nagyon fontos a gyakorlás, a szinten tartás és az ismétlés, hiszen egy nyelvet nem bemagolni kell ideig-óráig, hanem életre szóló tudást kell elsajátítanunk, újabb kapukat nyitva a világ felé.

Személy szerint nagyon szeretem az idegen nyelveket, mivel így a kultúrát és az embereket is megismerhetem, ezáltal a világ egy nagyobb szeletét érezhetem magaménak. Ezenfelül rengeteg új lehetőséget biztosít már csak egy idegen nyelv beszélése is, munkalehetőség terén is. Plusz mennyire jó érzés, ha a nyaralás vagy utazás során megértetjük magunkat az ott élőkkel mindenféle nehézségek nélkül.
Remélem tudtam pár új és hasznos tippet adni, ajánlom, hogy próbáljátok ki, hiszen nincs veszteni valótok. Jó nyelvtanulást mindenkinek!