A motiváltság titka - Így tanulj hatékonyan!

Szabó Gábor 2021. március 31. 11:25
Balla Anita

10 percig tanulsz, majd gyorsan lecsekkolod az üzeneteidet, megint tanulsz 10 percig, majd megnyitod a Tik-Tokot, és órák telnek el, mire rájössz, hogy vége a napnak és nem tanultál semmit?
Ha ismerősnek tűnik a szituáció, megnyugtatlak: nem vagy egyedül! És ami még jobb: van rá megoldás! Azt hiszem, ha azt mondom digitális oktatás nem én vagyok az egyetlen, akinek a hátam is borsódzik már csak a gondolattól is, hiszen sokkal nehezebb otthon, egyedül, ugyanolyan lendülettel részt venni az órákon, miközben semmi társasági impulzus nem ér minket. Be vagyunk zárva a négy fal közé és csakis rajtunk múlik mennyire vagyunk produktívak, motiváltak és hogyan osztjuk be az időnket. Arról nem is beszélve, hogy az egész napos gép előtt üléstől minden nap ugyanolyan monoton módon telik, ami egyhangúvá tehet minket. Én még a “szerencsések” közé tartozom, hiszen a tagozatomnak köszönhetően nem idén, hanem csak jövőre fogok érettségizni, mert 0-dik évfolyammal kezdtem a gimit. De a most érettségizők helyzete még rosszabb lehet, hiszen ugyanúgy le kell érettségizniük mintha napi szinten bejárnának a suliba, persze az órák így is meg vannak tartva, de most sokkal több erőfeszítést vesz igénybe a tanulás, hiszen csak saját magunkon múlik, hogyan és mennyit tanulunk. A fő kulcsa az egésznek a motiváltság, amit könnyen elérhetünk, hiszen számtalan mód van arra, hogy produktívan, tanulással töltsük el a napjainkat.
1. Csak semmi telefonozás!
Az első és legfontosabb tényező, ami miatt nehezebben megy a tanulás, az a telefonunk és a rajta lévő közösségi oldalak és értesítéseiek, amik akár percenként érkezhetnek, kizökkentve minket a tanulás folyamatából. Nagy a csábítás, hiszen csak 2 perc, amíg megnézem ki üzent, de ez a 2 perc pont elég, mivel utána általában még mást is lecsekkolunk és bekerülünk egy ismétlődő mókuskerékbe, ahonnan nehéz kiszállni. A megoldás az, ha jó messzire rakjuk magunktól a mobilunkat vagy kikapcsoljuk az internetet rajta, vagy akár alkalmazásokat zárolunk le, ami segít minket abban, hogy ne essünk kísértésbe.
2. Nem mindegy a környezeted
Szerintem nem én vagyok az egyedüli, aki sokszor abba a hibába esik, hogy egész nap az ágyamban, laptoppal az ölemben tanulok. Ez a legrosszabb, főleg akkor, ha hatékonyan szeretnénk tanulni, hiszen a puha ágyban nem lehet 100%-osan fókuszálni, ezért fontos, hogy milyen a körülöttünk lévő légkör. Az eredményesség érdekében egy asztalnál ülve sokkal jobban tudunk koncentrálni, de itt is fontos, hogy rend legyen és ne a nagy kupi tetején próbáljunk dolgozni.
3. Emlékeztesd magad miért csinálod, legyenek céljaid!
Mielőtt neki kezdenél a napi teendőidnek, adj magadnak 5 percet és gondold át mi a célod rövid, illetve hosszú távon is. Erre koncentrálj, hogy nem hiába csinálod, hanem a jövőd sikeressége érdekében, hogy elérd a végső célod, és valóra váltsd az álmaidat, hiszen saját magadnak tanulsz. Ez persze nehéz lehet, ha olyan tantárgyról van szó, ami egyáltalán nem érdekel és úgy érzed nem visz előrébb, de akkor is jusson eszedbe, hogy ha gyorsan kipipálod és nem “elszenvedsz” vele akkor több időd marad azokra a dolgokra, amiket igazán szeretsz.
4. Készíts To do listát!
Nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha pontokba szedve listázzuk a teendőinket, hiszen átláthatóbbá válik és körvonalazódik bennünk mit is kell csinálnunk, így az időnket is jobban be tudjuk osztani. Plusz engem már az is motiváltabbá tesz, ha minél több dolgot ki tudok pipálni, mert végeztem vele.

5. Használj színeket!
Lehet közhelyesen hangzik és nem állítom, hogy mindenkinek beválik, de a színes jegyzeteket könnyebb megtanulni. Egy idő után az agyad a színekhez információkat kapcsol, amiket könnyebben tudsz előhívni bármilyen stresszhelyzetben. Nemcsak a színek, hanem a rövidített, tömör jegyzetek is fontosak, mivel egyszerűbb és átláthatóbb, mint egy több oldalas, száraz szöveg. Illetve jegyzetelés közben már el kezded megtanulni az anyagot, így jobban el tudod mélyíteni a leckéket.
6. Tarts kisebb szüneteket!
A jól időzített szünetek meghatározóak, mert az agyunk nem képes órákon át egy dologra összpontosítani, ezért legalább óránként engedj meg magadnak egy rövid 10-15 perces pihenőt. Ez alatt az idő alatt “regenerálódik” az agyad és újult erővel folytathatod a munkát. Ami lényeges, hogy ilyenkor se nyúlj a telefonod után, mert könnyen beleeshetsz a “na még 5 percet” végtelen játékba. Menj és sétálj egy kört az udvaron, hisz a friss levegő is jótékony hatású, igyál egy nagy pohár vizet, de semmiképpen ne kezd el nyomkodni a mobilod.
7. Pinterest
Tanulás előtt, ha tényleg úgy érzed, hogy semmi erőd, kedved nincs, nézz fel Pinterestre, ahol olvasgass tanuláshoz motiváló idézeteket, vagy csak nézegess képeket, amiken mások tanulnak. Lehet furának hangzik, de nekem szokott segíteni, próbáld ki te is!
+ Beszélgess!
Bár tanulás közben nem a leghatásosabb, ha barátaiddal csevegsz, viszont ebben az időszakban nagyon fontos, hogy alkalmanként beszéljünk egymással, tényleg bármiről. A mindennapos 10 perces pletykák most elmaradnak, de a lelki nyugalmunkhoz szükségünk van a társas cselekvésekre, ezért ne felejtsd el a barátaidat sem!
Ezek lettek volna az én tippjeim, amiket nap mint nap alkalmazok és eddig jól beváltak. Ne feledd akkor leszel igazán sikeres és eredményes, ha igazán akarod csinálni a dolgokat, eldöntöd fejben és véghez viszed, bármilyen akadályokkal is állsz szemben, mindig van új út, csak kitartónak kell lenni és megtalálni.