Amiért még bekapcsolom a tévét

Szabó Gábor 2020. március 9. 13:52
Alvarez Insua Veronika

Tv? Az meg mi? Ja, az az őskori cucc anyáék szobájában? Ilyen és ehhez hasonló kérdések lehetnek a Z- és Alfa-generáció fejében. De vajon mi történt, amiért az egykor hatalmas népszerűségnek örvendő találmány, a valaha oly szórakoztató műsorok mára a 40 felettiek Exatlon szintű esti programjává süllyedtek?
A válasz szerintem egyszerű: a mai fiatalok a folyamatos figyelemmegosztás miatt már nem tudnak huzamosabb ideig egy dologra koncentrálni, és mikor az ötödik tízperces reklámot adják az évente lejátszott Reszkessetek betörők alatt, inkább a “kalózkodás” mellett döntenek. Pedig régen a tv-zés egy szórakoztató és meghatározó családi program volt. Emlékszem, mennyire élveztem kicsiként a Megasztárt a családdal nézni, de manapság, amikor olyan fontos az újdonság iránti vágy és olyan kevés dolog köt le minket, az x-edik ugyanolyan műsor nem elég érdekfeszítő. Így, mikor 14 éve megjelent a YouTube, azonnal újító szenzációvá nőtte ki magát pörgős videóival, új egyéniségeivel és a szórakoztatóipar megreformálásával. Később, mikor már ezek a videók is túl hosszúnak bizonyultak, és a YouTube-on is megjelent a szponzorációk és reklámok tömkelege, valamint a minőségi tartalom is csökkenni kezdett, megjelent a fiatalok körében egyre inkább teret hódító TikTok. Ez a 10 mp és 1 perc közötti szórakoztató videók feltöltésére alkalmas platform ma a legaddiktívabb közösségi oldal, messze lehagyva a televízió nézettségi adatait. A kereskedelmi csatorna készítői pedig úgy gondolták, hogy az idősebb korosztálynak elég a századik X-faktor és az ezredik agyatlan celebvetélkedő szintje. Ha pedig esetleg informálódni szeretnénk a nagyvilág eseményeiről, akkor rémhírek tárházával szembesülhetünk, aminek csak az a vége, hogy elgondolkozunk, vajon hányadik lovas jött már el.
Szerintem az új generációkat a tévézés már nem képes kiszolgálni, és - hacsak a szerkesztők nem képesek a mostani modern igények kielégítésére, valamint nagyobb kreativitásra - a televíziózás ideje meg van számlálva. Szóval amiért én, évek óta először, még bekapcsolom a tévét, az nem a Barátok közt 22. évada vagy az aktuális világvége pontos dátumának megtudakolása, hanem hétvégente az a két óra bűnös élvezet, amikor a családdal közösen arra próbálunk rájönni, hogy melyik híresség bohóckodik egy polipjelmez alatt.

Alvarez Insua Veronika, 10.d