Az olvasás a boldogság titka

bolygato 2021. június 7. 14:30
Balla Anita

Nem tudod mit csinálj, ha unatkozol? Kikapcsolódásra vágysz? Ki akarod kapcsolni az agyadat és félretenni a mindennapos problémákat? Vesd bele magad egy másik világba!
Ehhez nincs más dolgod, mint kényelembe helyezni magad, a kezedbe fogni egy könyvet és olvasni.
Az olvasás egy olyan világba repít minket, amit soha nem láthatunk, olyan embereket, karaktereket mutat be nekünk, akikkel soha nem találkozhatunk, és olyan érzéseket ébreszt bennünk, amiket másképp soha nem éreznénk. Én, mint lelkes könyvmoly biztosíthatlak, hogy az olvasás amellett, hogy kellemes szabadidős tevékenység, számos pozitív hatással is van az agyunkra, lelki állapotunkra.

1. Csökkenti a stresszt
A mentális egészségünk tekintetében nagyon fontos, hogy minél kevesebb stressz érjen minket és ezeket jól kezeljük. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor elmerülhetünk egy jó sztoriba, kizökkenve a mindennapi mókuskerékből. Egy jól megírt történet lebilincsel és elfeledteti velünk a problémákat, így ellazulhatunk és feltöltődhetünk. Belemerülhetünk egy teljesen új dimenzióba, ahol fordulatosabbnál fordulatosabb események történnek a kedvenc karaktereinkkel, és elragadtatva olvashatjuk sorsukat.

2. Gazdagítja a szókincset és javítja a memóriát
Minden egyes elolvasott könyvből tanulhatunk valamit, amit a későbbiekben hasznosíthatunk. Emellett a könyvek választékos szóhasználata miatt a saját szókincsünk is gazdagodni fog új szavakkal, kifejezésekkel, illetve a beszédkészségünk is fejlődik, sokkal jobban ki tudjuk magunkat fejezni. Olvasás közben az agyunk folyamatosan dolgozik, edz, hiszen fel kell dolgoznia az olvasott információkat, össze kell kötnie a cselekményszálakat, és emlékeznie kell a történet előzményeire, így nagyon sokat fejlődik a rövid távú memóriánk.

3. Új perspektívákat ismertet meg
Egy-egy szereplő gondolkodásmódját ismerjük meg egy történet során, hogyan reagál, viselkedik egy adott szituációban, így a saját világról alkotott képünk, látásmódunk is bővül. Tájékozottabbá és nyitottabbá válunk. A leírások által pedig új helyszíneket ismerhetünk meg alaposabban.

4. Boldoggá tesz
Számomra egy leírhatatlan érzés, amikor egy író képes a szavaival elvarázsolni, új kapukat megnyitni előttem. Sokszor felfoghatatlan, hogyan képes valaki ennyire részletekbe menően megalkotni, akár egy új fantáziavilágot, akár egy olyan sztorit, ahol csak a fejemet kapkodom a váratlannál váratlanabb fordulatoktól. Az olvasást a filmnézéshez lehetne hasonlítani, csak ez sokkal intenzívebb, hiszen, bár nem látjuk mi is történik, viszont a fantáziánkkal elképzeljük a cselekményeket, beleéljük magunkat a főszereplő helyzetébe és sokkal mélyebben éljük át a pillanatot, mint egy filmben. Az érzelmeinkre is nagyobb hatást tud gyakorolni, így boldogság hormonokat termel a testünk.

5. Fókuszáltabbá és műveltebbé tesz
A rohanó világban egyszerre számtalan dologra kell odafigyelnünk, ami sokszor megterhelő. Olvasás közben azonban csak a könyv mondanivalójára kell koncentrálnunk, sokszor órákon keresztül. Így megtanulhatjuk, hogyan kell jobban összpontosítani egy konkrét dologra, anélkül, hogy elterelődne a figyelmünk. Hasznos tipp, ha van lehetőség, akkor munkába menet előtt egy 15-20 perces olvasás serkenti az agyunkat és a napközbeni koncentráció is hatékonyabban fog menni. Akármilyen témában is olvasunk, mindig ragad ránk valami tudás, így műveltebbek és nyitott elméjűek leszünk. A tudásunk az csak a miénk, nem veheti el tőlünk senki sem.

6. Barátokra tehetünk szert
Nincs is annál jobb, mint amikor megoszthatjuk a bennünk felgyűlt érzéseinket, gondolatainkat valakivel, melyet egy elolvasott könyv okozott. Erre számtalan lehetőség van, hiszen akár a közvetlen környezetünkben találhatunk szintén könyvmoly személyeket, könyves csoportokba léphetünk be a közösségi oldalakon, könyvesboltokban vagy könyvtárakban is megismerkedhetünk új emberekkel. A neten számtalan könyves kihívásokkal is találkozhatunk, melyeknek lényege, hogy teljesítsünk egy vagy több könyvekkel kapcsolatos feladatot, miközben másokkal felvehetjük a kapcsolatot. Beléphetünk könyvklubokba, ahol kibeszélhetjük a könyvekről alkotott véleményünket. Író-olvasó találkozókra mehetünk el, ami egy felemelő érzés, hiszen a kedvenc írónkkal találkozhatunk és olyan olvasókkal, akik szintén rajongói az adott szerzőnek.

7. Bárhol és bármikor megteheted
Bár nekem személyes kedvenceim a papíralapú könyvek, már csak az illatjuk miatt is, de be kell, hogy valljam egy e-book olvasó sok szempontból praktikusabb. Ebből kifolyólag bárhova magunkkal vihetjük, olvashatunk a buszon, várakozás közben, beülhetünk egy kávézóba, jó időben pedig kiülhetünk a napra.

Bízom benne, hogy meghoztam a kedveteket az olvasáshoz, higgyétek el a közhiedelemmel ellentétben olvasni igenis menő és szexi, és a legkevésbé sem unalmas! Csatlakozz a könyvmolyok közé!