Nyelvtudás nélkül dolgozni Németországban

Szabó Gábor 2019. november 9. 09:21
Cseh Erik

Idén nyáron különleges élményben volt részem, ugyanis meglátogattuk a keresztanyámat Bad Staffelsseinban, ami egy kis kb. tízezer fős város Nürnbergtől egy órányira.
A keresztanyám példáján keresztül láttam, milyen ha az ember úgy megy külföldre, hogy nem beszéli a helyi nyelvet. Egy 12 szobás házban lakik, ahol minden szobában él valaki, de szerencséjére csak magyarok laknak a házban. Mindenki máshol dolgozik, a ház pedig egy munkaerőkölcsönző cég tulajdonában van, mely havi 300 euró körüli összeget kér el azért az egy szobáért, amit ő használ. Itt, Kecskeméten intézte el neki a munkát és a szállást az előbb említett munkaerőkölcsönző, amely magyarországi és külföldi munkalehetőségekkel is rendelkezik. A településen még 2-3 ilyen nagyobb befogadó képességű ház áll kifejezetten magyar vendégmunkásoknak, de található még Bad Staffelsteinban román, illetve litván vendégmunkásház is. A helyiek segítőkészen állnak a külföldiekhez, így azok könnyen meg tudják értetni magukat. Persze vannak bizonyos helyzetek, mint például az ügyintézés, amikor ki vannak szolgáltatva azoknak, akik tudnak németül. Épp ezért a keresztanyám, ha például bankba kell mennie, megkéri egyik lakótársát, hogy kísérje el.
A munkahelyén azonban már nincs ilyen szerencséje. A főnöke előszeretettel használja ki, hogy alkalmazottai nem beszélnek németül, nem is alkalmaz németeket, csak irodai munkához, de ezek az emberek alig vannak bent. A munkatársai többségében román nemzetiségűek, de van néhány litván, illetve egyetlenegy magyar kollégája is.
A keresete kerekítve 800 euró + 120.000 Ft, ugyanis a teljes fizetés egy részét forintban kapja egy forint alapú számlára, míg az euró alapú kereset egy eurószámlára érkezik, ezért kell két számlát vezetnie. Ezzel a háztartásban neki a legalacsonyabb a bére. A 120.000-es magyar fizetés nem nőtt a forint gyengülése miatt, ez a rész a szerződéskori árfolyam szerint érkezik, amikor kb. egy euró 320 Ft volt. Ezzel szemben manapság 330 Ft felett mozog.
Összességében meglepődve tapasztaltam, hogy még így is – ha valaki nem érti és beszéli a német nyelvet – jobban lehet Németországban boldogulni, mint hazánkban.

Cseh Erik
11.d