Lányok Napja 2019

Schnell Ildikó 2019. május 20. 22:12
Csikós Martina, Hajnal Georgina, Kapás Dóra, Kele Nikolett

2019-ben a „Lányok Napja” nevű országos eseménysorozat immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre. Célja a férfias munkaterületek bemutatása a pályaválasztás előtt álló lányoknak.
Négy fős kis csapatunk április 30-án a Kecskeméti Neumann János Egyetemen töltött el egy napot ennek a programnak a keretében. A szívélyes fogadtatás után egy kerekasztal beszélgetésen vettünk részt, ahol meghallgattuk többek között az egyem kancellárját, Finta Zitát a Műszaki és Informatikai Kar mérnöktanárát, Halczman Szilviát és két volt diákot, akik az egyetemen töltött éveikről és a műszaki pályán elért sikereikről meséltek.
Egy gyors tízórai után körbe vezettek minket az egyetem területén és betekintést nyerhettünk a különböző karok mindennapjaiba, versenymunkáiba, mint például a mapelemes autó és több elektromos motor. Végeztünk keménységmérést, mikroszkóppal vizsgáltuk különböző anyagok összetételét és egy poloska szemét, majd az egyetem műanyag fröccsöntő műhelyében készítettünk kulcstartót. Rövid előadást hallhattunk az „Eddie” nevű, tanulást segítő applikáció készítőitől is.
A programok végén, a szendvicsebéd után lehetőségünk nyílt ellátogatni a Szolnoki úti Univer gyárba, ahol bemutatták a sűrített paradicsom gyártásának folyamatát és a nagyipari lekvárkészítést.
Személyes élményink, tapasztalataink:
Martina: Sikerült szélesebb képet alkotnom erről a világról, ennek a napnak köszönhetően. Valamint nagyon érdekes volt látni, hogyan készül például a műanyag, vagy megnézni egy napelemmel működő autót. A nap végére kiderült számomra, hogy mégsem választanám ezt a pályát, mert nem áll hozzám közel egyik szakma sem azok közül, amit bemutattak.
Gina: Számomra rengeteg új információval szolgált ez a nap, örülök, hogy közelebbről is megtekinthettem ezeket a műszaki pályákat, betekinthettem azok működésébe. Véleményem szerint remek ötlet a Lányok Napja, mert így új lehetőségeket mutathatnak a lányoknak, segíthetnek nekik dönteni a jövőjüket illetően. Habár engem személyesen egyik szakirány sem fogott meg, jó volt látni, hogyan helyezkedhetnék el ilyen területeken, mi lehetne a munkaköröm, a feladataim. Ezért csak ajánlani tudom mindenkinek.
Dóri: Számomra nagyon hasznos és érdekes volt részt venni és betekintést nyerni az egyetem és a hallgatók mindennapjaiba. A Lányok Napja segítségével kézzelfoghatóvá vált a műszaki képzések és a mérnökök világa. A nap folyamán nagyon bensőséges és közvetlen kapcsolat alakult ki köztünk és a csoport- vezetőnk között, mintha nem is egy egyetemi nyíltnapon vettünk volna részt. Nem reklámozni akarták az intézményt, hanem tényleg segíteni és támogatni bennünket a döntés hozatalban, ami valljuk be nem könnyű. A mérnökök világa túlnyomórészben a férfiak világa, a megerőltetőbb és néhol száraz műszaki tudományok miatt. Mi közvetlenül ennek a gyakorlati részébe kóstolhattunk bele. Nagyon élveztem ezt a napot. Minden érdeklődő lánynak ajánlom, hogy próbálja ki magát, például egy Lányok Napja, vagy egy nyíltnap keretén belül, és kicsit ismerje meg az egyetemet mielőtt meghozza a jövőjére vonatkozó döntéseket. Úgy gondolom, hogy a Neumann János Egyetem jó lehetőség lehetőség mindenki számára, aki ezen a pályán képzeli el magát.
Niki: Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen az eseményen. A sok új információ és a szakmabeli nők személyes tapasztalatai által széleskörű betekintést nyerhettünk az egyetemi életbe, a diákok munkájába és a tanulmányok utáni elhelyezkedésről is hallhattunk pár szót, ami nagyon tetszett. Személy szerint nem szeretnék műszaki pályára menni, de nagyon érdekelt az egyetemen zajló munka.
Az eseménydús nap által rengeteg új ismeretre tettünk szert, ami nekünk és bizonyára minden résztvevőnek is hasznára vált. Rájöttünk arra is, hogy semmi sem lehetetlen, ha elég elszántan küzdünk érte.