Multitasking

Multitasking
Webmester 2015. november 15. 17:58
Glózik Luca

Vélhetőleg mindenkinek ismerős a helyzet, amikor otthon egyszerre 2-3 gép is zakatol, megy a tv, fut az internet és közben a telefonon lógunk. Ez a multitasking.
Manapság annyira rohanunk, hogy utolérjük a világot, vagy éppen magunkat, hogy minél rövidebb idő alatt akarunk minél több információt szerezni, azonban ezzel a megosztott figyelemmel, amit multitaskingolás közben szentelünk a dolgoknak, egyet lépünk előre s kettőt hátra, holott a cél a gyors haladás lenne. Napjainkban az okos telefon szinte szervesült, elképzelhetetlen, hogy ne használjuk 0-24 órában, folyamatos kapcsolatban vagyunk az ismerőseinkkel, a televízió is újabb és újabb impulzusokat küld, nem beszélve a számítógépről. Mi mindezeket párhuzamosan használjuk, és csodálkozunk, hogy kimerültek, szétszórtak vagyunk a nap végére.
Ennek az online-szétszórtságnak két oka van. Egyrészt a feszített tempó, amiben legtöbben
élünk. Mindent időre kell elvégeznünk, rengeteg feladat hárul ránk, másrészt pedig a mára már sokunknál kialakult online függőség. Félünk attól, hogy ha nem vagyunk internet közelben, lemaradunk valamiről, mindig mindent rögtön tudni akarunk, az élményeink lefutási és megélési ideje egyre csak csökken, hisz mindent azonnal megosztunk az ismerőseinkkel, nem hagyunk időt magunknak a feldolgozásra.
Természetesen lehetetlen kérés az ebben a világban, hogy zárjuk ki magunkat az online létből, azonban tudatosan nagyon is javíthatunk a helyzeten.
Meg kell engedünk magunknak az offline-ság luxusát, ha kikapcsoljuk a kütyüket azzal magunkat is kikapcsolhatjuk, és nyugodt tempóban, rendszerezve a feladatainkat az addigi energia befektetés töredékével hajthatjuk végre azokat.
Mert az élet az, ami addig történik, amíg mi az okos telefonjainkat nyomkodjuk.