Bolyais spanyolosok előadása a Parlamentben

Bolyais spanyolosok előadása a Parlamentben
Bolyais spanyolosok előadása a Parlamentben
Bolyais spanyolosok előadása a Parlamentben
Webmester 2018. január 2. 18:38
Schnell Ildikó

Bartos Mónika országgyűlési képviselő asszony, a Magyar-Latin-Amerikai és a Magyar–Spanyol Baráti Tagozat elnöke „Magyar kéznyomok Ibér-Amerikában” címmel konferenciát szervezett, melynek keretében kutatómunkára invitálta az ország számos középiskolájának diákjait. Az idei konferencia második kiadása volt egy négy évvel korábbi, hasonló rendezvénynek.
A Kecskeméti Bolyai János Gimnáziumot a 11.D osztály négyfős csapata képviselte. Balázs Marcell, Felföldi Eperke, Harczi Beatrix és Tóth E. Anna Mexikóban kutatta a magyar kéznyomokat. Munkájukhoz segítséget kaptak tanáraiktól, Nényei Zitától és Puentes-Blanco Piroskától, valamint személyesen a mexikói nagykövettől, David Nájera úrtól és a Mexikói Magyar Nagykövetség kulturális konzulátusától.
A konferenciát, melyen a spanyol és portugál nyelvű országok Magyarországra akkreditált nagykövetei és más képviselői is részt vettek, a Parlamentben tartották meg 2017. december 8-án. Az eseményt Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki beszédében utalt arra, hogy egy magyar már Magellán expedíciója tagjaként is eljutott az Újvilágba, majd később több kivándorlási hullámban is érkeztek magyarok a kontinensre. Sao Paolóban él a legnagyobb magyar kolónia.
Ezután a diákok előadásai következtek. A bolyais csapat bőséges kutatási anyagot talált, pedig mindig is csekély számú és esetleges volt a Mexikóba irányuló magyar kivándorlás. Érdekes módon több magyar fényképész talált otthonra vagy témára az észak-amerikai országban, közülük kiemelkedik Nickolas Muray, akit a szintén magyar felmenőkkel rendelkező, ünnepelt festőnő, Frida Kahlo-portrék tettek híressé, de Robert Capa, a spanyol polgárháború fotográfusa is köthető Mexikóhoz.
Ma is Acapulcóban él és alkot Kepenyes Pál szobrász és ötvösművész, aki 1956-ban, politikai menekültként hagyta el hazánkat, és sikeres kiállításokat szervez több országban és kontinensen.
Bár Mexikó sokáig nem volt elsődleges végcélja a kivándorló magyaroknak, manapság elsőszámú kereskedelmi partnerünk a Latin-Amerikai térségből.
A Bolyai spanyolos csapata nagy izgalmát leküzdve, sikeres előadást tartott a konferencián, munkájukat a budapesti Mexikói Nagykövetség külön elismerte.